Sünen-i Tirmizi - 05 - HAC KİTABI - 111- Hacer-ül Esved’le Rükn-ü Yemanî’yi Selamlamanın Değeri ve Kıymeti

111- Hacer-ül Esved’le Rükn-ü Yemanî’yi Selamlamanın Değeri ve Kıymeti - ١١١ - باب مَا جَاءَ فِي اسْتِلاَمِ الرُّكْنَيْنِ

Sünen-i Tirmizi: 05 - HAC KİTABI: 111- Hacer-ül Esved’le Rükn-ü Yemanî’yi Selamlamanın Değeri ve Kıymeti

Tarih: 22 Mart 2024 Cuma
0 cevap verildi, 1 değerlendirme yapıldı, 5 görüntülendi.
5/5 - 1 kişi oy verdi.
Bu sayfa 22.03.2024 tarihinden itibaren 5 defa görüntülendi.

٩٧٤ - حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ، حَدَّثَنَا جَرِيرٌ، عَنْ عَطَاءِ بْنِ السَّائِبِ، عَنِ ابْنِ عُبَيْدِ بْنِ عُمَيْرٍ، عَنْ أَبِيهِ، أَنَّ ابْنَ عُمَرَ، كَانَ يُزَاحِمُ عَلَى الرُّكْنَيْنِ زِحَامًا مَا رَأَيْتُ أَحَدًا مِنْ أَصْحَابِ النَّبِيِّ صلّى اللّه عليه وسلّم يَفْعَلُهُ ‏.‏ فَقُلْتُ يَا أَبَا عَبْدِ الرَّحْمَنِ إِنَّكَ تُزَاحِمُ عَلَى الرُّكْنَيْنِ زِحَامًا مَا رَأَيْتُ أَحَدًا مِنْ أَصْحَابِ النَّبِيِّ صلّى اللّه عليه وسلّم يُزَاحِمُ عَلَيْهِ ‏.‏ فَقَالَ إِنْ أَفْعَلْ فَإِنِّي سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلّى اللّه عليه وسلّم يَقُولُ ‏(‏ إِنَّ مَسْحَهُمَا كَفَّارَةٌ لِلْخَطَايَا ‏).‏ وَسَمِعْتُهُ يَقُولُ ‏(‏ مَنْ طَافَ بِهَذَا الْبَيْتِ أُسْبُوعًا فَأَحْصَاهُ كَانَ كَعِتْقِ رَقَبَةٍ ‏).‏ وَسَمِعْتُهُ يَقُولُ ‏(‏ لاَ يَضَعُ قَدَمًا وَلاَ يَرْفَعُ أُخْرَى إِلاَّ حَطَّ اللَّهُ عَنْهُ بِهَا خَطِيئَةً وَكَتَبَ لَهُ بِهَا حَسَنَةً ‏).‏ قَالَ أَبُو عِيسَى وَرَوَى حَمَّادُ بْنُ زَيْدٍ عَنْ عَطَاءِ بْنِ السَّائِبِ عَنِ ابْنِ عُبَيْدِ بْنِ عُمَيْرٍ عَنِ ابْنِ عُمَرَ نَحْوَهُ ‏.‏ وَلَمْ يَذْكُرْ فِيهِ عَنْ أَبِيهِ ‏.‏ قَالَ أَبُو عِيسَى هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ

111- Hacer-ül Esved'le Rükn-ü Yemanî'yi Selamlamanın Değeri ve Kıymeti

974- Ubeyd b. Umeyr (رضي الله عنه)'ın babasından rivâyete göre: İbn Ömer; Ka'be'nin, Hacer-ül Esved ve Rükn-ü Yemanî denilen köşelerine gelince oralara el sürebilmek için aşırı bir gayret ederdi. Bunun üzerine Ey Ebû Abdurrahman dedim; Peygamber ()'in ashabından iki rükne karşı el sürebilmek için aşırı gayret ediyorsun nedendir acaba?

İbn Ömer dediki: Öyle yapıyorsam şunu iyi bil ki; Rasûlüllah ()'den işittim; “Onlara el sürmek günahlara keffarettir” buyurdu. Yine ondan işittim: “Kim, Ka'be'yi yedi defa tavaf edip bunu güzelce yaparsa bir köleyi hürriyetine kavuşturmuş gibi sevap kazanır.” Yine ondan işittim: “Her kim Ka'be'yi tavaf esnasında attığı her bir adım sebebiyle Allah, bir günahını siler ve bir sevap yazar” buyurdu. (Nesâî, Menasik: 149)

Tirmizî: Hammad b. Zeyd, Atâ b. Sâib'den, İbn Ubeyd b. Umeyr'den, İbn Ömer'den benzeri şekilde de rivâyet etmiştir. Fakat bu rivâyetinde “babasından” dememiştir.

Tirmizî: Bu hadis hasendir.

« Önceki
110- Hacc’ül Ekber Ne Demektir?
Sonraki »
112- Tavaf Yapılırken Konuşulur Mu?

111- Hacer-ül Esved’le Rükn-ü Yemanî’yi Selamlamanın Değeri ve Kıymeti ile ilgili sorular

111- Hacer-ül Esved’le Rükn-ü Yemanî’yi Selamlamanın Değeri ve Kıymeti ile ilgili soru ya da tartışma başlatın.

Soru Sor

Bu bölümde 111- Hacer-ül Esved’le Rükn-ü Yemanî’yi Selamlamanın Değeri ve Kıymeti ile ilgili soru sorabilirsiniz. Soru sormak için oturum açın..

/500

05 - HAC KİTABI Hadis-i Şerifler

Whatspp'ta Paylaş

Sünen-i Tirmizi

Sünen-i Tirmizi ©2024

Hakkında

Sünen-i Tirmizi