Sünen-i Tirmizi - 05 - HAC KİTABI - 110- Hacc’ül Ekber Ne Demektir?

110- Hacc’ül Ekber Ne Demektir? - ١١٠ - باب مَا جَاءَ فِي يَوْمِ الْحَجِّ الأَكْبَرِ

Sünen-i Tirmizi: 05 - HAC KİTABI: 110- Hacc’ül Ekber Ne Demektir?

Tarih: 22 Mart 2024 Cuma
0 cevap verildi, 1 değerlendirme yapıldı, 3 görüntülendi.
5/5 - 1 kişi oy verdi.
Bu sayfa 22.03.2024 tarihinden itibaren 3 defa görüntülendi.

٩٧٢ - حَدَّثَنَا عَبْدُ الْوَارِثِ بْنُ عَبْدِ الصَّمَدِ بْنِ عَبْدِ الْوَارِثِ، حَدَّثَنَا أَبِي، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ إِسْحَاقَ، عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنِ الْحَارِثِ، عَنْ عَلِيٍّ، قَالَ سَأَلْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلّى اللّه عليه وسلّم عَنْ يَوْمِ الْحَجِّ الأَكْبَرِ فَقَالَ ‏(‏ يَوْمُ النَّحْرِ ‏).‏

٩٧٣ - حَدَّثَنَا ابْنُ أَبِي عُمَرَ، حَدَّثَنَا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ، عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنِ الْحَارِثِ، عَنْ عَلِيٍّ، قَالَ يَوْمُ الْحَجِّ الأَكْبَرِ يَوْمُ النَّحْرِ ‏.‏ قَالَ أَبُو عِيسَى وَلَمْ يَرْفَعْهُ وَهَذَا أَصَحُّ مِنَ الْحَدِيثِ الأَوَّلِ وَرِوَايَةُ ابْنِ عُيَيْنَةَ مَوْقُوفًا أَصَحُّ مِنْ رِوَايَةِ مُحَمَّدِ بْنِ إِسْحَاقَ مَرْفُوعًا ‏.‏ هَكَذَا رَوَى غَيْرُ وَاحِدٍ مِنَ الْحُفَّاظِ عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ عَنِ الْحَارِثِ عَنْ عَلِيٍّ مَوْقُوفًا ‏.‏ وَقَدْ رَوَى شُعْبَةُ عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ قَالَ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مُرَّةَ عَنِ الْحَارِثِ عَنْ عَلِيٍّ مَوْقُوفًا 

110- Hacc'ül Ekber Ne Demektir?

972- Ali (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah ()'e Hacc'ül Ekber hangi gündür? Diye sordum; “Bayramın ilk günüdür” buyurdular. (Tirmizî rivâyet etmiştir.)

973- Yine Ali (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Hacc'ül Ekber günü Kurban bayramının birinci günüdür.” (Nesâî, Menasik: 134)

Tirmizî: Ali bu hadisi merfu olarak değil kendi sözü olarak aktarmıştır ki öncekinden daha sahihtir. İbn Uyeyne'nin bu hadisi mevkuf olarak rivâyet etmesi, Muhammed b. İshâk'ın, merfu olarak rivâyetinden daha sahihtir. Pek çok hadis hafızı bu hadisi Ebû İshâk'tan, Hâris'den, Ali'den mevkuf olarak bize aktarmışlardır. Yine Şu'be Ebû İshâk'tan, Abdullah b. Mürre'den, Hâris'den ve Ali'den mevkuf olarak rivâyet etmişlerdir.

« Önceki
109- Başkasının Niyetine Bağlanarak İhrama Girilebilir mi?
Sonraki »
111- Hacer-ül Esved’le Rükn-ü Yemanî’yi Selamlamanın Değeri ve Kıymeti

110- Hacc’ül Ekber Ne Demektir? ile ilgili sorular

110- Hacc’ül Ekber Ne Demektir? ile ilgili soru ya da tartışma başlatın.

Soru Sor

Bu bölümde 110- Hacc’ül Ekber Ne Demektir? ile ilgili soru sorabilirsiniz. Soru sormak için oturum açın..

/500

05 - HAC KİTABI Hadis-i Şerifler

Whatspp'ta Paylaş

Sünen-i Tirmizi

Sünen-i Tirmizi ©2024

Hakkında

Sünen-i Tirmizi