26- Furkan Sûresinden Tefsir Edilen Âyetler
Sünen-i Tirmizi: 43 - KUR’ÂN’IN TEFSİRİ KİTABI: 26- Furkan Sûresinden Tefsir Edilen Âyetler
Tarih: 22 Mart 2024 Cuma0 cevap verildi, 2 değerlendirme yapıldı, 2 görüntülendi.
Bu sayfa 22.03.2024 tarihinden itibaren 2 defa görüntülendi.
26- Furkan Sûresinden Tefsir Edilen Âyetler
3482- Abdullah b. Mes'ûd (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (ﷺ)'e “günahların en büyüğü hangisidir” diye sordum. “Seni yaratan Allah'a ortak koşmandır” buyurdu. “Sonra hangisidir” dedim. “Seninle beraber yiyip tüketeceğinden korktuğun için çocuğunu herhangi bir şekilde öldürmendir.” Sonra hangisi, diye sordum. “Komşunun hanımıyla zina etmendir” buyurdu. (Buhârî, Tefsir-ül Kur'ân: 27; Müslim, İman: 17)
Tirmizî: Bu hadis hasen garibtir.
3483- Muhammed b. Bündar, Abdurrahman b. Mehdî ve Sûfyân vasıtasıyla Mansur ve A'meş'den, Ebû Vâil'den, Amr b. Şurahbil'den ve Abdullah'tan bu hadisin bir benzerini bize aktarmışlardır.
Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.
3484- Abdullah b. Mes'ûd (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (ﷺ)'e hangi günah daha büyüktür? diye sordum, şöyle buyurdu: “Seni yarattığı halde Allah'a ortak koşmandır, yiyeceğinden yiyip tüketeceği korkusundan dolayı çocuğunu öldürmendir ve komşunun hanımıyla zina etmendir.” Sonra Furkan sûresi 68-69. âyetlerini okudu: “ve onlar ki, Allah'la beraber asla birtakım düzmece ilahlara yalvarıp yakarmazlar ve hukuki bir gerekçe olmadıkça, Allah'ın dokunulmaz kıldığı cana kıymazlar ve zina etmezler. Çünkü bilirler ki, bunlardan herhangi birini işleyen kimse, bir kötülük ve günaha bulaşmış olmakla kalmayacak. Fakat kıyamet gününde, azabı kat kat olacak ve aşağılık bir durumda, temelli olarak kalacaktır.” (Buhârî, Tefsir-ül Kur'ân: 27; Müslim, İman: 17)
Tirmizî: Sûfyân'ın Mansur'dan ve A'meş'den rivâyeti Vasıl'ın rivâyetinden daha sahihtir. Çünkü o senedine bir kişi ilave etmiştir.
3485- Muhammed b. Müsenna, Muhammed b. Cafer vasıtasıyla Şu'be'den, Vasıt'dan, Ebû Vail'den ve Abdullah'tan bu hadisin bir benzerini rivâyet etmiştir.
Tirmizî: Aynı şekilde Şu'be, Vasıt'dan, Ebû Vâil'den ve Abdullah'tan rivâyet etmiş olup senedinde Amr b. Şurahbil'i zikretmemiştir.