68- Peygamber (ﷺ)'in İsmiyle Künyesinin Birlikte Kullanılmaması
Sünen-i Tirmizi: 39 - EDEB KİTABI: 68- Peygamber (ﷺ)'in İsmiyle Künyesinin Birlikte Kullanılmaması
Tarih: 22 Mart 2024 Cuma0 cevap verildi, 2 değerlendirme yapıldı, 3 görüntülendi.
Bu sayfa 22.03.2024 tarihinden itibaren 3 defa görüntülendi.
68- Peygamber (ﷺ)'in İsmiyle Künyesinin Birlikte Kullanılmaması
3076- Ebû Hüreyre (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, Peygamber (ﷺ); “bir kişinin kendi ismiyle künyesini bir araya getirerek; “Muhammed Ebû'l Kâsım” adının verilmesini yasakladı.” (Buhârî, İlim: 27; Müslim, Edeb: 17)
Bu konuda Câbir'den de hadis rivâyet edilmiştir.
Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir. Bazı ilim adamları herhangi bir kişinin Peygamber (ﷺ)'in adı ile künyesinin bir arada kullanılmasını hoş karşılamamışlardır. Bazıları da bunu yapmıştır.
3077- Peygamber (ﷺ)'den şöyle rivâyet edilmiştir: “Rasûlüllah (ﷺ), bir gün çarşıda bir adamın “Ey Ebû'l Kâsım” diyerek bağırdığını işitti ve ona döndü o adam da seni kastetmedim dedi. Bunun üzerine Rasûlüllah (ﷺ), “Benim künyemle künyelenmeyiniz” buyurdu.
Bu çarşı hadisini Hasan b. Ali el Hallâl, Yezîd b. Harun vasıtasıyla Humeyd'den, Enes'den bu şekilde bize rivâyet etmiştir. Bu hadiste Ebû'l Kâsım künyesiyle künyelenmenin hoş olmadığına bir delil vardır.
3078- Câbir (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, Rasûlüllah (ﷺ) şöyle buyurdu: “Benim ismimi koyarsanız bile künyemle künyelenmeyiniz.” (Buhârî, Humus: 27; Müslim, Edeb: 17)
Tirmizî: Bu hadis bu şekliyle hasen garibtir.
3079- Ali (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ey Allah'ın Rasûlü! Senden sonra çocuğum olursa ona senin ismini verip senin künyenle künyelendirebilir miyim? Rasûlüllah (ﷺ) “Evet” buyurdular. Ali dedi ki: Bu benim için özel bir izindi.” (Ebû Dâvûd, Edeb: 27)
Bu hadis sahihtir.