15- Din Ayrılığı Mirasa Engeldir
Sünen-i Tirmizi: 25 - FERAİZ (ÖLENİN MALLARININ BÖLÜŞTÜRÜLMESİ) KİTABI: 15- Din Ayrılığı Mirasa Engeldir
Tarih: 22 Mart 2024 Cuma0 cevap verildi, 1 değerlendirme yapıldı, 2 görüntülendi.
Bu sayfa 22.03.2024 tarihinden itibaren 2 defa görüntülendi.
15- Din Ayrılığı Mirasa Engeldir
2253- Usame b. Zeyd (رضي الله عنه)'den rivâyet edildiğine göre Rasûlüllah (ﷺ) şöyle buyurmuştur: “Müslüman, kafire; kafir de Müslüman'a mirasçı olamaz.” (Dârimî, Feraiz: 29; Buhârî, Feraiz: 25)
İbn Ömer, Sûfyân vasıtasıyla Zührî'den bu hadisin bir benzerini bize aktarmıştır.
Tirmizî: Bu konuda Câbir'den, Abdullah b. Amr'dan da hadis rivâyet edilmiştir.
Bu hadis hasen sahihtir. Ma'mer ve pek çok kişi Zührî'den bu hadisin benzerini rivâyet etmişlerdir. Mâlik; Zührî'den, Ali b. Husayn'dan, Ömer b. Osman'dan, Üsâme b. Zeyd'den bu hadisin benzerini rivâyet etmiştir. Mâlik'in hadisinde Mâlik vehme kapılmıştır.
Bazıları Mâlik'den rivâyet ederek “Amr b. Osman'dan” demişlerdir. Mâlik'in adamlarının çoğu ise “Mâlik'den ve Ömer b. Osman'dan” diyorlar.
Amr b. Osman b. Affân, Osman'ın çocuklarından meşhur olanıdır. Ömer b. Osman'ı tanımıyoruz. İlim adamlarının uygulaması bu hadise göredir. İlim adamları dinini değiştiren kişinin mirası hakkında ihtilaf ettiler. Peygamber (ﷺ), ashabından ve sonrakilerden pek çok ilim adamı: “Onun mirasını Müslüman varislerine verirken; Bir kısmı da: “Müslüman varisleri ondan miras alamazlar” demektedirler. Bunlar: Rasûlüllah (ﷺ)'in, “Müslüman, kafirden miras alamaz” hadisini delil olarak alırlar. Şâfii'de bu görüştedir.