89- Cünüp Kimse Başkalarıyla Tokalaşabilir mi? - ٨٩ - باب مَا جَاءَ فِي مُصَافَحَةِ الْجُنُبِ
Sünen-i Tirmizi: 01 - TEMİZLİK KİTABI: 89- Cünüp Kimse Başkalarıyla Tokalaşabilir mi?
Tarih: 22 Mart 2024 Cuma0 cevap verildi, 3 değerlendirme yapıldı, 4 görüntülendi.
Bu sayfa 22.03.2024 tarihinden itibaren 4 defa görüntülendi.
١٢١ - حَدَّثَنَا إِسْحَاقُ بْنُ مَنْصُورٍ، حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ الْقَطَّانُ، حَدَّثَنَا حُمَيْدٌ الطَّوِيلُ، عَنْ بَكْرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ الْمُزَنِيِّ، عَنْ أَبِي رَافِعٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، أَنَّ النَّبِيَّ صلّى اللّه عليه وسلّم لَقِيَهُ وَهُوَ جُنُبٌ قَالَ فَانْبَجَسْتُ أَىْ فَانْخَنَسْتُ فَاغْتَسَلْتُ ثُمَّ جِئْتُ فَقَالَ ( أَيْنَ كُنْتَ أَوْ أَيْنَ ذَهَبْتَ ). قُلْتُ إِنِّي كُنْتُ جُنُبًا . قَالَ ( إِنَّ الْمُسْلِمَ لاَ يَنْجُسُ ). قَالَ وَفِي الْبَابِ عَنْ حُذَيْفَةَ وَابْنِ عَبَّاسٍ . قَالَ أَبُو عِيسَى وَحَدِيثُ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّهُ لَقِيَ النَّبِيَّ صلّى اللّه عليه وسلّم وَهُوَ جُنُبٌ حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌ . وَقَدْ رَخَّصَ غَيْرُ وَاحِدٍ مِنْ أَهْلِ الْعِلْمِ فِي مُصَافَحَةِ الْجُنُبِ وَلَمْ يَرَوْا بِعَرَقِ الْجُنُبِ وَالْحَائِضِ بَأْسًا . وَمَعْنَى قَوْلِهِ فَانْخَنَسْتُ يَعْنِي تَنَحَّيْتُ عَنْهُ
89- Cünüp Kimse Başkalarıyla Tokalaşabilir mi?
121- Ebû Hüreyre (رضي الله عنه)'den rivâyet edilmiştir, Ebû Hüreyre (رضي الله عنه)' cünüp iken Rasûlüllah (ﷺ) ile karşılaşmıştı. O durumda Rasûlüllah (ﷺ) ile Mûsâhafa etmek istemedim ve uzaklaşıp gusül yaptıktan sonra gelince: Neredeydin, nereye gittin dediler ben de cünüp olmuştum o sebeple sizinle görüşüp tokalaşmak istememiştim deyince “Müslüman necis, pis olmaz” buyurdular. (İbn Mâce, Tahara: 80; Müslim, Hayz: 29)
Bu konuda Huzeyfe ve İbn Abbâs'dan da hadis rivâyet edilmiştir.
Tirmizî: Bu Ebû Hüreyre hadisi hasen sahihtir. İlim sahiplerinden pek çok kimse cünüp kimsenin tokalaşmasında bir sakınca görmezler hayızlı kadın ve cünüp kimsenin terinde de bir sakınca görmemektedirler.
Hadiste geçen “Fenhanestü” kelimesi uzaklaşmak geri çekilmek anlamındadır.