89- Dünya ve Ahirette Afiyet İstemek Herşey Yerine Geçer mi?
Sünen-i Tirmizi: 44 - DUÂ KİTABI: 89- Dünya ve Ahirette Afiyet İstemek Herşey Yerine Geçer mi?
Tarih: 22 Mart 2024 Cuma0 cevap verildi, 1 değerlendirme yapıldı, 3 görüntülendi.
Bu sayfa 22.03.2024 tarihinden itibaren 3 defa görüntülendi.
89- Dünya ve Ahirette Afiyet İstemek Herşey Yerine Geçer mi?
3854- Enes b. Mâlik (رضي الله عنه)'den rivâyete göre: Bir adam Rasûlüllah (ﷺ)'e geldi ve: “Hangi duâ daha değerli ve kıymetlidir” dedi. Rasûlüllah (ﷺ)'de buyurdu ki: “Rabbinden dünya ve ahirette selamet ve afiyet dile.” Sonra ikinci bir gün gelerek tekrar “Hangi duâ daha faziletli ve değerlidir?” diye sordu. Rasûlüllah (ﷺ), ona aynı cevabı verdi. Üçüncü sefer geldiğinde yine aynı soruyu sordu. Rasûlüllah (ﷺ)'de aynı cevabı verdi ve şöyle devam etti: “Sana dünya ve ahirette afiyet verilmişse zaten kurtulup gitmişsindir.” (Ebû Dâvûd, Salat: 27)
Tirmizî: Bu hadis bu şekliyle hasen garibtir. Bu hadisi sadece Seleme b. Verdan'ın rivâyetiyle bilmekteyiz.
3855- Âişe (راضي عنها)'dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilirsem hangi duâyı okumamı tavsiye edersin?” dedim. Rasûlüllah (ﷺ) şöyle buyurdu: “Allah'ım sen affedicisin, ikram sahibisin affetmeyi seversin beni de affet.” (İbn Mâce, Duâ: 27)
Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.
3856- Abbâs b. Abdulmuttalib (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ey Allah'ın Rasûlü! Bana bir şey öğret ki onu Allah'tan isteyeyim” dedim. Rasûlüllah (ﷺ) şöyle buyurdu: “Allah'tan afiyet dile…” Birkaç gün sonra tekrar geldim: “Ey Allah'ın Rasûlü! bana bir şey öğret ki onu Allah'tan isteyeyim” dedim. Bunun üzerine Rasûlüllah (ﷺ), bana şöyle dedi: “Ey Abbâs! Ey Peygamberin amcası! Allah'tan dünya ve ahirette afiyet iste.” (Müsned: 1687)
Tirmizî: Bu hadis sahihtir. Abdullah b. Hâris b. Nevfel, Abbâs b. Abdulmuttalib'den hadis işitmiştir.
3857- İbn Ömer (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (ﷺ) şöyle buyurdu: “Allah'tan, afiyetten daha sevimli ve üstün bir şey istenmemiştir.” (Tirmizî rivâyet etmiştir.)
Tirmizî: Bu hadis garibtir. Bu hadisi sadece Abdurrahman b. ebî Bekir el Müleykî rivâyeti olarak bilmekteyiz.