66- Duâya Başlamazdan Önce Neler Söylenmeli?
Sünen-i Tirmizi: 44 - DUÂ KİTABI: 66- Duâya Başlamazdan Önce Neler Söylenmeli?
Tarih: 22 Mart 2024 Cuma0 cevap verildi, 1 değerlendirme yapıldı, 3 görüntülendi.
Bu sayfa 22.03.2024 tarihinden itibaren 3 defa görüntülendi.
66- Duâya Başlamazdan Önce Neler Söylenmeli?
3814- Fedâle b. Ubeyd (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (ﷺ), mescidde oturmakta iken bir adam geldi namaz kıldı sonra şöyle duâ etti: “Allah'ım beni bağışla bana acı.” Bunun üzerine Rasûlüllah (ﷺ): “Ey namaz kılan acele ettin, namaz kılıp oturduğun vakit Allah'a layık olduğu şekilde hamdet sonra bana salat ve selam et sonra da yapacağın duâyı yap.” Bundan sonra başka biri namaz kıldı. Namazdan sonra Allah'a hamdetti ve Peygambere salat ve selam getirdi. Başka bir şey yapmadı. Bunun üzerine Rasûlüllah (ﷺ), o kimseye şöyle buyurdu: “Ey namaz kılan kimse! Duâ et duân kabul edilsin.” (Nesâî, Sehv: 27)
Tirmizî: Bu hadis hasendir. Hayve b. Şüreyh bu hadisi Ebû Hani'den rivâyet etmiştir. Ebû Hani'nin ismi Humeyd b. Hâni'dir. Ebû Ali el Cenbî'nin ismi ise Amr b. Mâlik'tir.
3815- Fedâle b. Ubeyd (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (ﷺ), bir adamın namazında teşehhütte duâ ettiğini. Fakat Peygamber (ﷺ)'e salat ve selam getirmediğini işitti ve şöyle buyurdu: “Bu adam acele etti.” Sonra onu çağırarak ona ve başkalarına şöyle buyurdu: “Sizden biriniz namaz kıldığında Allah'a hamd ve sena ile başlayıp Peygamber (ﷺ)'e salat ve selam getirip sonra dilediği şekilde duâsını yapsın.” (Nesâî, Sehv: 27)
Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.
3816- Esma binti Yezîd (راضي عنها)'dan rivâyete göre, Peygamber (ﷺ) buyurdular ki: “Allah'ın, ismi Azam denilen en büyük ismi şu iki âyet içersindedir: “İlahınız tek bir ilahtır. O'ndan başka gerçek ilah yoktur, ancak O vardır. O dünyada herkese merhamet eden ahirette ise sadece mü'minlere merhamet edendir.” (Bakara: 163) “Elif lam mim, Allah kendisinden başka gerçek ilah olmayan tek Allah'tır. O daima diri ve ölümsüz olup tüm varlıkların tek yöneteni ve gözetenidir.” (Âl-i imrân: 1-2) (İbn Mâce, Duâ: 27)
Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.