Sünen-i Tirmizi - 43 - KUR’ÂN’IN TEFSİRİ KİTABI - 1- Kur’ân-ı Kendi Görüş ve Arzusuna Uydurmaya Çalışan Ne Olur?

1- Kur’ân-ı Kendi Görüş ve Arzusuna Uydurmaya Çalışan Ne Olur?

Sünen-i Tirmizi: 43 - KUR’ÂN’IN TEFSİRİ KİTABI: 1- Kur’ân-ı Kendi Görüş ve Arzusuna Uydurmaya Çalışan Ne Olur?

Tarih: 22 Mart 2024 Cuma
0 cevap verildi, 2 değerlendirme yapıldı, 3 görüntülendi.
4,0/5 - 2 kişi oy verdi.
Bu sayfa 22.03.2024 tarihinden itibaren 3 defa görüntülendi.

1- Kur'ân-ı Kendi Görüş ve Arzusuna Uydurmaya Çalışan Ne Olur?

3204- İbn Abbâs (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, Rasûlüllah () şöyle buyurdu: “Kim bilgisiz veya kasıtlı olarak Kur'ân âyetleri hakkında konuşur ve hüküm verirse Cehennem'deki yerine hazır olsun.” (Müsned: 1965)

Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.

3205- İbn Abbâs (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, Rasûlüllah () şöyle buyurmuştur: “Benden yalan yere hadis aktarmaktan sakınınız bildiğiniz ve benim söylediklerimi aktarabilirsiniz. Her kim benim adıma bile bile bir söz uydurur, söyler ve naklederse Cehennem'deki yerine hazırlansın. Kim de Kur'ân'ın tefsiri hakkında kendi görüş ve arzusuna uydurarak hüküm verirse o da Cehennem'deki yerine hazırlansın.” (Müsned: 1965)

Tirmizî: Bu hadis hasendir.

3206- Cündüp b. Abdullah (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, Rasûlüllah () şöyle buyurdu: “Her kim Kur'ân âyetleri hakkında kendi görüş ve tahminlerine göre konuşur ve hüküm verirse doğruya varsa bile şüphesiz o kimse yanılgıdadır yanılmıştır.” (Ebû Dâvûd, İlim: 27)

Tirmizî: Peygamber ()'in ashabından ve bazı ilim adamlarından böylece rivâyet edilmiştir. Yani Kur'ân'ın bilgisizce veya kişinin kendi görüş ve tahminlerine göre tefsir etmesine karşı şiddet göstermişlerdir.

Mûcâhid, Katâde ve diğer ilim adamlarından pek çoğunun Kur'ân-ı tefsir ettikleri hakkındaki rivâyete gelince; onlar tahminle Kur'ân-ı tefsir etmemişlerdir. Bu insanların Kur'ân ve Kur'ân tefsiri hakkında bilgisizce ve kendi arzu ve istekleri doğrultusunda konuşmadıklarına dair söylediğimiz sözü doğrulayacak şekilde rivâyetler yapılmıştır.

Bazı hadisçiler Süheyl b. ebî Hazm hakkında ileri geri söz söylemişlerdir.

3207- Hüseyn b. Mehdî el Basrî, Abdurrezzak vasıtasıyla Ma'mer'den, Katâde'den şöyle rivâyet edilmiştir: “Kur'ân'da hiçbir âyet yoktur ki onun hakkında bir şey işitmemiş olayım.”

3208- İbn ebî Ömer, Sûfyân b. Uyeyne vasıtasıyla A'meş'den, Mûcâhid'in şöyle dediğini aktarmıştır. İbn Mes'ûd, kıratını okumuş olsaydım İbn Abbâs'a, Kur'ân'dan sorduğum pek çok meseleyi sormaya ihtiyaç duymazdım.

« Önceki
13- Kur’ân Ne Kadar Süre İçerisinde Baştan Sona Okunmalıdır
Sonraki »
2- Bakara Sûresindeki Tefsir Edilen Âyetler

1- Kur’ân-ı Kendi Görüş ve Arzusuna Uydurmaya Çalışan Ne Olur? ile ilgili sorular

1- Kur’ân-ı Kendi Görüş ve Arzusuna Uydurmaya Çalışan Ne Olur? ile ilgili soru ya da tartışma başlatın.

Soru Sor

Bu bölümde 1- Kur’ân-ı Kendi Görüş ve Arzusuna Uydurmaya Çalışan Ne Olur? ile ilgili soru sorabilirsiniz. Soru sormak için oturum açın..

/500

43 - KUR’ÂN’IN TEFSİRİ KİTABI Hadis-i Şerifler

Whatspp'ta Paylaş

Sünen-i Tirmizi

Sünen-i Tirmizi ©2024

Hakkında

Sünen-i Tirmizi