29- Bir Meclise Üç Ayrı Kişi ve Muameleleri
Sünen-i Tirmizi: 38 - SOSYAL HAYATTAKİ EDEB KURALLARI KİTABI: 29- Bir Meclise Üç Ayrı Kişi ve Muameleleri
Tarih: 22 Mart 2024 Cuma0 cevap verildi, 2 değerlendirme yapıldı, 3 görüntülendi.
Bu sayfa 22.03.2024 tarihinden itibaren 3 defa görüntülendi.
29- Bir Meclise Üç Ayrı Kişi ve Muameleleri
2943- Ebû Vakîd el Leysî (رضي الله عنه)'den rivâyete göre: Rasûlüllah (ﷺ), mescidde bazı kimselerle oturmakta iken üç kişi geldi ikisi Rasûlüllah (ﷺ)'in meclisine yöneldi diğer kimse ise uzak durdu. Bu iki adam Rasûlüllah (ﷺ)'in önünde durunca selam verdiler birisi boş bir yer buldu ve oraya oturdu diğeri cemaatin arkasına oturdu, üçüncü kimse ise dönüp gitmişti. Rasûlüllah (ﷺ), sohbetini bitirince şöyle buyurdu: Bu üç kişinin durumlarını size haber vereyim mi? Biri Allah'a sığındı da Allah'ta onu barındırdı. Diğeri insanların arasına girmekten utandı ve geriye oturdu böylece Allah onu bu utanmasından dolayı mükafatlandırdı, diğeri ise yüz çevirdi, Allah'ta ondan yüz çevirdi.” (Buhârî, İlim: 17; Müslim: Selam: 27)
Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.
Ebû Vakîd el Leysî'nin ismi Hâris b. Avf'tır. Ebû Mürre ise Ebû Tâlib'in kızı Ümmü Hânî'nin azâdlı kölesidir. İsmi Yezîd olup Akîl b. ebî Tâlib'in azâdlı kölesi olduğu söylenir.
2944- Câbir b. Semure (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Peygamber (ﷺ)'in yanına geldiğimizde her birimiz kalabalığın bittiği yere otururduk.” (Ebû Dâvûd, Edeb: 131)
Tirmizî: Bu hadis hasen sahih garibtir. Züher b. Muaviye bu hadisi aynı şekilde Simak'den rivâyet etmiştir.