Sünen-i Tirmizi - 36 - İMAN KİTABI - 14- Münafığın Alameti Kaçtır?

14- Münafığın Alameti Kaçtır?

Sünen-i Tirmizi: 36 - İMAN KİTABI: 14- Münafığın Alameti Kaçtır?

Tarih: 22 Mart 2024 Cuma
0 cevap verildi, 2 değerlendirme yapıldı, 3 görüntülendi.
4,0/5 - 2 kişi oy verdi.
Bu sayfa 22.03.2024 tarihinden itibaren 3 defa görüntülendi.

14- Münafığın Alameti Kaçtır?

2840- Ebû Hüreyre (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, Rasûlüllah () şöyle buyurdu: “Münafığın alameti üçtür; konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiğinde sözünde durmaz, kendisine bir şey emanet edildiğinde hainlik eder.” (Buhârî, İman: 25; Müslim, İman: 25)

Tirmizî: Bu hadis Alâ hadisi olarak hasen garibtir. Ebû Hüreyre'den değişik şekillerde de rivâyet edilmiştir. Bu konuda İbn Mes'ûd, Enes ve Câbir'den de hadis rivâyet edilmiştir.

2841- Ali b. Hucr, İsmail b. Cafer vasıtasıyla, Ebû Süheyl b. Mâlik'den babasından ve Ebû Hüreyre'den mana olarak bu hadisin bir benzerini rivâyet etmiştir.

Tirmizî: Bu hadis sahihtir. Ebû Süheyl, Mâlik b. Enes'in amcası olup adı Mâlik b. Nafi' b. Mâlik b. Ebû Amîr el Asbahî el Havlânî'dir.

2842- Abdullah b. Amr (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, Rasûlüllah () şöyle buyurmuştur: “Kendisinde dört özellik bulunan kişi mutlaka münafık olmuştur. Bu dört özellikten biri bulunursa o özelliği terk edinceye kadar o kimsede münafıklık özelliği bulunmuş olacaktır. Konuştuğu zaman yalan söyleyen, söz verdiği zaman sözünde durmayan, davalaştığında aşırı giden, anlaştığı zaman anlaşmasını bozan.” (Buhârî, İman: 25; Müslim, İman: 25)

Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.

2843- Hasan b. Ali el Hallâl, Abdullah b. Nümeyr vasıtasıyla A'meş'den Abdullah b. Mürre'den bu senedle hadisin bir benzerini rivâyet etmiştir.

Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir. Bu hadisin manası ilim adamlarınca amelde olan nifaktır. İnançla nifak, Rasûlüllah () zamanında yapılmış olan nifaktır.

Hasan-ı Basrî'den buna benzer bir şey rivâyet edilmiştir ki o şöyle der: Nifak iki türlüdür. Amelde olan nifak diğeri de yalanlama nifakı.

2844- Zeyd b. Erkâm (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, Rasûlüllah () şöyle demiştir: “Kişi söz verdiği ve sözünü yerine getirmeye niyet ettiği halde elinde olmayan sebeplerle yerine getiremez ise o zaman günahkar olmaz.” (Ebû Dâvûd, Edeb: 82)

Tirmizî: Bu hadis garib olup isnadı pek sağlam değildir. Ali b. Abdil Alâ güvenilir bir kimsedir. Ebû'n Numân ve Ebû Vakkâs meçhul tanınmayan kişilerdir.

« Önceki
13- İslam Garib Geldi Garib Gidecek
Sonraki »
15- Müslümana Sövmek Günahtır

14- Münafığın Alameti Kaçtır? ile ilgili sorular

14- Münafığın Alameti Kaçtır? ile ilgili soru ya da tartışma başlatın.

Soru Sor

Bu bölümde 14- Münafığın Alameti Kaçtır? ile ilgili soru sorabilirsiniz. Soru sormak için oturum açın..

/500

36 - İMAN KİTABI Hadis-i Şerifler

Whatspp'ta Paylaş

Sünen-i Tirmizi

Sünen-i Tirmizi ©2024

Hakkında

Sünen-i Tirmizi