Sünen-i Tirmizi - 32 - ZÜHD KİTABI - 61- Kurtuluş Dili Korumakla Mı Mümkün Olur?

61- Kurtuluş Dili Korumakla Mı Mümkün Olur?

Sünen-i Tirmizi: 32 - ZÜHD KİTABI: 61- Kurtuluş Dili Korumakla Mı Mümkün Olur?

Tarih: 22 Mart 2024 Cuma
0 cevap verildi, 2 değerlendirme yapıldı, 3 görüntülendi.
3,0/5 - 2 kişi oy verdi.
Bu sayfa 22.03.2024 tarihinden itibaren 3 defa görüntülendi.

61- Kurtuluş Dili Korumakla Mı Mümkün Olur?

2586- Ukbe b. Âmir (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah ()'e kurtuluş nedir? Diye sordum. Buyurdular ki: “Diline sahip ol; evin başına dar gelmesin, günahlarından dolayı ağla.” (Tirmizî rivâyet etmiştir.)

Tirmizî: Bu hadis hasendir.

2587- Ebû Saîd el Hudrî (رضي الله عنه)'den merfu olarak rivâyet edildiğine göre, şöyle demiştir: “Sabah olduğu zaman bütün organlar dile yalvararak şöyle derler: Bizim için Allah'a karşı sorumluluk bilinci duy biz seninle ayaktayız sen doğru olursan bizde doğru oluruz sen eğilirsen bizde eğiliriz.” (Müsned: 11472)

2588- Hennâd, Ebû Usame vasıtasıyla Hammad b. Zeyd'den bu hadisin bir benzerini merfu olmaksızın rivâyet etmiştir. Bu rivâyet Muhammed b. Mûsâ'nın rivâyetinden daha sahihtir.

Tirmizî: Bu hadis sadece Hammad b. Zeyd'in rivâyetiyle bilmekteyiz. Pek çok kişi bu hadisi Hammad b. Zeyd'den merfu olmaksızın rivâyet etmişlerdir.

2589- Salih b. Abdullah, Hammad b. Zeyd'den, Ebû's Sahba'dan, Saîd b. Cübeyr'den, Ebû Saîd el Hudrî'den rivâyet ederek bu hadisin bir benzerini rivâyet etmiştir.

2590- Sehl b. Sa'd (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, Rasûlüllah () şöyle buyurdu: “Kim iki çenesi arasındaki ile iki bacağı arasındakini kötü yolda kullanmamayı tekeffül ederse ben de ona Cenneti tekeffül ederim.” (Buhârî, Rıkak: 23)

Bu konuda Ebû Hüreyre ve İbn Abbâs'tan da hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmizî: Sehl hadisi hasen garibtir.

2591- Ebû Hüreyre (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, Rasûlüllah () şöyle buyurdu: “Allah her kimi iki çenesi arasındakinin şerri ile iki bacağı arasındakinin şerrinden korursa, Cennete girer.” (Tirmizî rivâyet etmiştir.)

Tirmizî: Ebû Hüreyre (رضي الله عنه)'den hadis rivâyet eden Ebû Hazim'in ismi; Eşcaiyye'li Azze'nin azâdlı kölesi Selman'dır ve Küfelidir. Sehil b. Sa'd'den rivâyet eden Ebû Hâzim ise Zahid olup Medînelidir. İsmi; Seleme b. Dinar'dır. Bu hadis hasen garibtir.

2592- Sûfyân b. Abdullah es Sekafî (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ey Allah'ın Rasûlü! Bana bir iş söyle ona sımsıkı sarılayım” dedim. Rasûlüllah () şöyle buyurdu: “Rabbim Allah'tır de sonra dosdoğru ol.” Sûfyân diyor ki: “Ey Allah'ın Rasûlü! Benim için en korkulacak şey nedir?” dedim. Rasûlüllah (): Kendi dilini tutarak, “İşte bu” buyurdular. (Müslim, İman: 55; İbn Mâce, Fiten: 62)

Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.

Bu hadis Sûfyân b. Abdullah es Sekafî'den değişik şekillerde rivâyet edilmiştir.

« Önceki
60- Ahir Zamanda Dini, Dünyaya Alet Edenler Çıkacak Mı?
Sonraki »
62- Kalplerin Katılaşması Hangi Çeşit Sözlerle Olur?

61- Kurtuluş Dili Korumakla Mı Mümkün Olur? ile ilgili sorular

61- Kurtuluş Dili Korumakla Mı Mümkün Olur? ile ilgili soru ya da tartışma başlatın.

Soru Sor

Bu bölümde 61- Kurtuluş Dili Korumakla Mı Mümkün Olur? ile ilgili soru sorabilirsiniz. Soru sormak için oturum açın..

/500

32 - ZÜHD KİTABI Hadis-i Şerifler

Whatspp'ta Paylaş

Sünen-i Tirmizi

Sünen-i Tirmizi ©2024

Hakkında

Sünen-i Tirmizi