38- Rasûlüllah (ﷺ) ve Ailesinin Geçimi Nasıldı?
Sünen-i Tirmizi: 32 - ZÜHD KİTABI: 38- Rasûlüllah (ﷺ) ve Ailesinin Geçimi Nasıldı?
Tarih: 22 Mart 2024 Cuma0 cevap verildi, 2 değerlendirme yapıldı, 3 görüntülendi.
Bu sayfa 22.03.2024 tarihinden itibaren 3 defa görüntülendi.
38- Rasûlüllah (ﷺ) ve Ailesinin Geçimi Nasıldı?
2530- Mesrûk (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: Âişe'nin yanına girdim bana yemek getirtti ve şöyle dedi: “Bir yemekten doyduğum zaman ağlamak isterim ve ağlarım.” Bende neden diye sordum, dedi ki: “Rasûlüllah (ﷺ)'in dünyadan ayrılıp gittiği anı hatırlarım vallahi et ve ekmekten günde iki defa karnını doyurmamıştı.” (Müslim, Zühd: 1)
Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.
2531- Âişe (راضي عنها)'dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlüllah (ﷺ), vefat edinceye kadar iki gün arka arkaya arpa ekmeğinden doymamıştır.” (İbn Mâce, Etıme: 49)
Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.
Bu konuda Ebû Hüreyre'den de hadis rivâyet edilmiştir.
2532- Ebû Hüreyre (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlüllah (ﷺ), dünyadan ayrılıncaya kadar ne kendisi nede aile halkı üç gün peşpeşe buğday ekmeğinden doymadılar.” (İbn Mâce, Etıme: 48)
Bu hadis bu şekliyle hasen garibtir.
2533- Selim b. Âmir (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebû Ümâme'den işittim şöyle diyordu: “Rasûlüllah (ﷺ)'in ev halkından çok olmadığı için arpa ekmeği bile artmazdı.” (İbn Mâce, Etıme: 48)
Tirmizî: Bu hadis bu şekliyle hasen garibtir.
Yahya b. Ebû Bükeyr, Küfelidir. Ebû Bükeyr; Yahya'nın babasıdır. Kendisinden Sûfyân es Sevrî hadis rivâyet etmiştir. Yahya b. Abdullah b. Bükeyr ise Mısırlı olup Leys'in arkadaşıdır.
2534- İbn Abbâs (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlüllah (ﷺ) peşpeşe birkaç geceyi aç olarak geçirir ailesi de akşam yemeği bile bulamadıkları olurdu. Ekmekleri ise çoğunlukla arpa ekmeği idi.” (İbn Mâce, Etıme: 48)
Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.
2535- Ebû Hüreyre (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlüllah (ﷺ) şöyle dua ederdi: “Allah'ım Muhammed ailesinin rızkını yetecek kadar kıl.” (Müslim, Zühd: 1)
Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.
2536- Enes (رضي الله عنه)'den rivâyete göre: “Rasûlüllah (ﷺ), yarın için bir şey saklamazdı.” (Tirmizî rivâyet etmiştir.)
Tirmizî: Bu hadis garibtir. Bu hadis Cafer b. Süleyman'dan ve Sabitten mürsel olarak rivâyet edilmiştir.
2537- Enes (رضي الله عنه)'den rivâyete şöyle demiştir: Rasûlüllah (ﷺ) ömrünün sonuna kadar yüksek masa ve benzeri şeyler üzerinde yemek yememiştir. Elenmiş saf undan da ekmek yememiştir. (İbn Mâce, Etıme: 44)
Tirmizî: Bu hadis Saîd b. ebî Arûbe hadisi olarak hasen sahih garibtir.
2538- Sehl b. Sa'd (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, kendisine şöyle soruldu: “Rasûlüllah (ﷺ), elenmiş has undan yapılmış ekmek yedi mi?” Sehl dedi ki: Rasûlüllah (ﷺ), Allah'a kavuşuncaya kadar has undan yapılmış ekmeği görmedi. Yine Sehl'e şöyle denildi: Rasûlüllah (ﷺ) zamanında un elemek için elek var mıydı? Buna cevaben eleğimiz yoktu diye cevap verdi. O halde arpayı nasıl yapıyordunuz? Diye soruldu; Dedi ki: Üfürürdük kepeğinden uçan uçardı sonra onu ıslatır hamur yapardık. (İbn Mâce, Etıme: 44)
Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.
Mâlik b. Enes bu hadisi Ebû Hazîm'den rivâyet etmiştir.