Sünen-i Tirmizi - 23 - İYİLİK VE SILA KİTABI - 37- Hibe ve Bağış Yapmanın Mükafatı

37- Hibe ve Bağış Yapmanın Mükafatı - ٣٧ - باب مَا جَاءَ فِي الْمِنْحَةِ

Sünen-i Tirmizi: 23 - İYİLİK VE SILA KİTABI: 37- Hibe ve Bağış Yapmanın Mükafatı

Tarih: 22 Mart 2024 Cuma
0 cevap verildi, 1 değerlendirme yapıldı, 3 görüntülendi.
5/5 - 1 kişi oy verdi.
Bu sayfa 22.03.2024 tarihinden itibaren 3 defa görüntülendi.

٢٠٨٤ - حَدَّثَنَا أَبُو كُرَيْبٍ، حَدَّثَنَا إِبْرَاهِيمُ بْنُ يُوسُفَ بْنِ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنْ طَلْحَةَ بْنِ مُصَرِّفٍ، قَالَ سَمِعْتُ عَبْدَ الرَّحْمَنِ بْنَ عَوْسَجَةَ، يَقُولُ سَمِعْتُ الْبَرَاءَ بْنَ عَازِبٍ، يَقُولُ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلّى اللّه عليه وسلّم يَقُولُ ‏(‏ مَنْ مَنَحَ مَنِيحَةَ لَبَنٍ أَوْ وَرِقٍ أَوْ هَدَى زُقَاقًا كَانَ لَهُ مِثْلُ عِتْقِ رَقَبَةٍ ‏).‏ قَالَ أَبُو عِيسَى هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌ غَرِيبٌ مِنْ حَدِيثِ أَبِي إِسْحَاقَ عَنْ طَلْحَةَ بْنِ مُصَرِّفٍ لاَ نَعْرِفُهُ إِلاَّ مِنْ هَذَا الْوَجْهِ ‏.‏ وَقَدْ رَوَى مَنْصُورُ بْنُ الْمُعْتَمِرِ وَشُعْبَةُ عَنْ طَلْحَةَ بْنِ مُصَرِّفٍ هَذَا الْحَدِيثَ ‏.‏ وَفِي الْبَابِ عَنِ النُّعْمَانِ بْنِ بَشِيرٍ ‏.‏ وَمَعْنَى قَوْلِهِ ‏(‏ مَنْ مَنَحَ مَنِيحَةَ وَرِقٍ ‏).‏ إِنَّمَا يَعْنِي بِهِ قَرْضَ الدَّرَاهِمِ قَوْلُهُ ‏(‏ أَوْ هَدَى زُقَاقًا ‏).‏ يَعْنِي بِهِ هِدَايَةَ الطَّرِيقِ

37- Hibe ve Bağış Yapmanın Mükafatı

2084- Abdurrahman b. Avsece (رضي الله عنه)'den rivâyete göre, şöyle diyordu: Berâ b. Âzib'den işittim şöyle derdi: Rasûlüllah ()'den işittim şöyle buyurmuşlardı: “Sütünden istifade etmesi için koyun veya keçi bağışlayan veya ihtiyacı olan kimseye para ve eşya bağışlayan veya yolunu kaybetmiş bir kişiye yolunu tarif eden; köle azâd etmiş gibi sevap kazanır.” (Müsned: 17783)

Tirmizî: Bu hadis Ebû İshâk'ın, Talha b. Mûsârrif'den rivâyeti olarak hasen sahih garibtir. Bu hadisi sadece bu şekliyle biliyoruz. Mansur b. Mu'temir ve Şu'be bu hadisi Talha b. Mûsârrif'den rivâyet etmişlerdir.

Bu konuda Numân b. Beşîr'den de hadis rivâyet edilmiştir. Burada “Menaha” sözünün manası ödünç olarak para ve eşya vermek demektir. “Yol tarif eden” sözünün manası ise yol gösterip doğruya ulaştıran demektir.

« Önceki
36- Sadaka Sevâbı Kazandıran Bazı Hayırlı İşler
Sonraki »
38- Yollardaki Rahatsızlık Veren Şeyleri Kaldırmak Gerekir

37- Hibe ve Bağış Yapmanın Mükafatı ile ilgili sorular

37- Hibe ve Bağış Yapmanın Mükafatı ile ilgili soru ya da tartışma başlatın.

Soru Sor

Bu bölümde 37- Hibe ve Bağış Yapmanın Mükafatı ile ilgili soru sorabilirsiniz. Soru sormak için oturum açın..

/500

23 - İYİLİK VE SILA KİTABI Hadis-i Şerifler

Whatspp'ta Paylaş

Sünen-i Tirmizi

Sünen-i Tirmizi ©2024

Hakkında

Sünen-i Tirmizi